Colliet

shutterstock_164646389

Erilaisia collie-rotuja on useita. On olemassa pitkäkarvainen skotlanninpaimenkoira eli pitkäkarvainen collie, sileäkarvainen collie, lyhytkarvainen collie, bordercollie ja partacollie. Länsigöötanmaanpystykorva kuuluu myös collierotuihin. Collieiden alkuperäinen käyttötarkoitus on ollut toimia paimenkoirina. Joissakin päin maailmaa, kuten vaikkapa pitkäkarvaisen collien kotimaassa Skotlannissa, ne toimivat edelleen paimenina.

Collie seurakoirana

Elokuva Lassie teki colliesta suositun seurakoirarodun. Pitkäkarvainen, lyhytkarvainen ja sileäkarvainen collie eroavat toisistaan ainoastaan karvalaadulta. Colliet ovat keskikokoisia koiria ja niistä tunnetaan muutamaa eri väritystä. Colliet sopivat erinomaisesti lapsiperheisiin, koska ne ovat luonteeltaan ystävällisiä eivätkä juuri lainkaan aggressiivisia. Rotu on kuitenkin tunnettu tietystä arkuudesta vieraita ihmisiä kohtaan. Colliet kiintyvätkin herkästi omistajaansa. Niiden kanssa voi harrastaa monenlaista, koska ne ovat luonteeltaan hyvin toiminnallisia. Kun collieita on alettu käyttää seurakoirana, on rotu osittain menettänyt paimentajan luonnetta.

Rodun terveys

Colliet ovat yleisesti ottaen melko terveitä koiria, mutta niilläkin on tiettyjä perinnöllisiä sairauksia. Tällaisia ovat muun muassa napatyrä, erilaiset silmäsairaudet, lonkkaniveldysplastia, haimanvajaatoiminta sekä ehkä jopa yllättävästi lääkeaineyliherkkyys. Collieiden nimittäin tiedetään olevan yliherkkiä ivermektiinille, joka on loisten häätöön käytetty lääke. Lääkeaine kertyy collieiden keskushermostoon. Se aiheuttaa kuoleman jo pieninäkin annoksina.

Colliet ovat suosittuja koiria Suomessa

Colliet ovat suosittuja seurakoiria niin maailmalla kuin Suomessakin. Niiden suosio kasvaa vuosi vuodelta. Niiden luonne soveltuu kaikenlaisiin koteihin. Ne ovat hyviä seurakoiria, harrastuskoiria kuin paimenkoiriakin.

Suomen Collieyhdistys Ry:n mukaan ensimmäinen collie tuotiin Suomeen vuonna 1889. Ensimmäiset pitkäkarvaiset colliet tavattiin Suomen näyttelyissä jo vuonna 1891. Collieilla on siis pitkät perinteet Suomessakin.

Nykyisin maassamme on lukuisia collieiden kasvattajia, joilta saa puhdasrotuisia pentuja. Collieyhdistys pyrkii pitämään listaa jalostuskelpoisista uroksista, jotta collien pitkät perinteet saataisiin jatkumaan. Jalostuksen tavoiteohjelma toivoo uroksilta muun muassa tiettyjä keskivertoa parempia ominaisuuksia, hyvä hermorakennetta, terveyttä, hyväkuntoisuutta ja käyttökoiran rakennetta. Uroksen tulisi olla myös vähintään 2-vuotias ja näyttelyissä palkittu. Collieta esiintyy myös monessa sekarotuisessa koirassa. Collieyhdistys kuitenkin pyrkii pitämään rodun mahdollisimman puhtaana. Kasvattajat valitsevat tarkoin, kenelle pennut myydään. Monesti heillä on kyselylomakkeet kaikesta, mitä koiran kanssa aiotaan tehdä ja mihin sitä aiotaan käyttää.