Koiran liikunnantarve – liikaa vai liian vähän?

Jokainen koira rodusta riippumatta tarvitsee päivittäistä liikuntaa ainakin kolme kertaa päivässä. Koiralle ulkoilu ei ole ainoastaan kuntoilua, vaan sen on samalla päästävä ulos tarpeilleen. Samalla koira toteuttaa koiraeläimelle luontaista käytöstä olemalla aktiivisesti liikkeessä ja tutkimalla ulkoilman viestejä.

Liikunnantarve vaihtelee kuitenkin rotujen välillä. Rauhalliset ja pienemmät koirat tyytyvät lyhyempiinkin lenkkeihin, mutta aktiiviset ja energiset koirat tarvitsevat jo päivittäin tehtäviä pitkiä lenkkejä. Kävelyn rinnalla koiran kanssa voi harrastaa monia urheilumuotoja kuten juoksua, pyöräilyä tai aktivoivaa agilitya.

Koiran kanssa juokseminen

Koira on mahtava lenkkikumppani ja lisäksi se on hauska harrastus myös koiralle. Juokseminen on muidenkin harrastusten tavoin parhainta aloittaa rauhallisesti. Koira tottuu juoksuvauhtiin nopeasti kun harrastus aloitetaan lyhyillä lenkeillä.

Lenkin aikana täytyy kokoajan tarkkailla koiran jaksamista ja tarpeen mukaan hiljentää vauhtia. Koira täytyy myös opettaa pysymään kokoajan samalla puolella. Sitä voi helposti harjoitella kävellen ja palkiten koiran aina, kun nelijalkainen lenkkikaveri tekee oikein.

Harrastuksen alussa omistaja voi juosta vain lämmittelyjuoksun koiran kanssa ja lähteä kunnon lenkille tämän jälkeen. Koiran kunnon paratessa koiran kanssa tehtäviä lenkkejä voi pidentää ja vauhtia nopeuttaa.

Koiran kanssa pyöräily

Pyöräily on niin ikään suosittu kuntoilulaji, joka voidaan helposti yhdistää myös koiran liikunta. Pyörällä liikkuminen täyttää varsinkin aktiivisten ja energisten koirien liikunnantarpeen. Juoksun tavoin pyöräilykin täytyy aloittaa rauhallisesti ja koiran kunnon mukaan.

Pyöräily on juoksemista huomattavasti rasittavampi liikuntamuoto koiralle, joten lenkkien pituuteen pitää erityisesti kiinnittää huomiota alusta asti. Lyhyisiin lenkkeihin tottunut koira ei jaksa aluksi kuin vain lyhyitä pyörälenkkejä, mutta seuraavien viikkojen aikana pituutta voidaan lisätä.

Pyöräillessä koiran pitää niin ikään pysyä kokoajan pyörän vierellä eikä poukkoilla pitkin poikin. Pyöräilijän pitää myös tottua koiran läsnäoloon ja pitää sitä silmällä lenkin aikana unohtamatta muun liikenteen seuraamista sekä vaara- ja häiriötekijöiden tunnistamista.

Agility

Vauhdikasta agilitya eli koirien estejuoksua harrastetaan ympäri Suomea. Agility-kursseja järjestävät yksityiset yrittäjät ja seurat. Laji sopii kaikenkokoisille ja -rotuisille koiraroduille, mutta lajin aloittaminen vaatii toimivaa yhteistyötä omistajan ja koiran välillä.

Metsäretket koiran kanssa – anna koiran valita itse sen liikunnan määrä

Jos et ole varma, paljonko liikuntaa koirasi tarvitsee, anna sen itse valita. Koiran kanssa voi mennä retkelle metsään ja antaa koiran juosta vapaasti, näin koira liikkuu juuri niin paljon kuin se haluaa. Koirat rakastavat luontoa siinä missä ihmisetkin, joten koira kannattaa viedä mahdollisimman usein metsään retkeilemään. Tiede on todistanut, että metsässä oleskelu tekee valtavasti hyvää ihmisille muun muassa poistaen stressiä ja rauhoittaen mieltä, joten jos on koiran omistaja, kannattaa hakeutua luontoon sekä omaa että koiran parasta ajatellen.

Metsässä koira voi juosta vapaasti pitkiä matkoja, ja siellä riittää loputtomasti tutkiskeltavaa, mikä antaa koiralle virikkeitä. Eläinten jättämät tuoksut, lukemattomat eri kasvit ja vaihteleva maasto ovat kaikki juhlaa koiralle. Retken jälkeen koirakin on levännyt ja tyytyväinen, vaikka viikolla se ei pääsisikään kauemmaksi kuin tavalliselle kierrokselle tuttujen korttelien ympäri. Jos siis et ole varma, tarvitseeko koirasi lisää liikuntaa vai ovatko viikon aktiviteetit väsyttäneet sitä liikaa, anna sen juosta metsässä. Aivan kuten ihmisetkin, koira tietää itse, milloin se on liikkunut tarpeeksi.